Sinemadan meclis binasına: Hatay Meclis Kültür Sanat Merkezi

0
1573

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Hatay’da 1927 yılında Fransız Mimar Leon Benju tarafından merkezi konumda Asi Nehri’nin yanına sinema salonu olarak inşa edilen, daha sonra ise meclis binası olarak kullanılan ve günümüzde de Meclis Kültür Sanat Merkezi adıyla faaliyet gösteren yapı birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Yapının tarihindeki en önemli dönüm noktası ise 5 Temmuz 1939’da Hatay’ın Türkiye’ye katılma kararının burada alınmasıydı.   

Sinema salonundan meclis binasına evrilen yapı, 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak kullanıldı. Yapı, Antakya’nın en işlek caddelerinin birleştiği Atatürk Meydanı diğer tabiri ile Postane Meydanı olarak bilinen bölgede yer alıyor.

İlk zamanlarında Empire Sineması adı altında kullanılan yapı, Türk ordusunun Hatay’a girmesinden sonra Gündüz Sineması olarak adlandırıldı. Ardından kısa süreliğine Hatay Meclisi olarak kullanılan yapı, Hatay’ın Türkiye’ye katılması gibi önemli kararların da alındığı yer oldu. Hatay’ın Türkiye’ye katılımıyla birlikte tekrar sinema salonu olan yapı, 1980’lere kadar birçok film gösterimine ev sahipliği yaptı. Burada aynı zamanda Türk sinema tarihi açısından ilklere imza atıldı:10 Ocak 1933 tarihinde ilk sesli film gösterime girdi, 2 Mart 1933’te de “İstanbul Sokakları” adlı ilk Türkçe film oynatıldı.

Künefe salonu ve lokanta olarak da kullanıldı

Tarihi boyunca farklı amaçlar için kullanılan bina; sinema salonu, künefeci, köfteci gibi çeşitli iş kollarının hizmet verdiği bir mekân haline getirildi. Hatay Valiliği tarafından kamulaştırılan yapı günümüzde Meclis Kültür ve Sanat Merkezi olarak yeniden yapılandırıldı. Merkez’in içerisindeki koltuklar şıklığını ve sağlamlığını ilk günden beri koruyor. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği yapının üst katında tarihi doku korunarak restore edilen bir de kütüphane bulunuyor. Binanın karşı tarafında ise dünyanın 2’inci büyük mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi yer alıyor.

n