Tren garlarında nostalji rüzgarı

0
323

Haber ve fotoğraf: Şirvan Çil

Son yıllarda tren seyahati, seyyahlar ve turistler arasında sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle sosyal medyanın etkisiyle de popülerlik kazanan tren yolculuğunun Türkiye’deki duraklarından biri de Elazığ.

Elazığ’daki demiryolları kurulduğu günden bu yana şehrin gelişimine büyük katkı sağladı. Fırat, Kurtalan ve Tatvan ekspresi gibi önemli seferlerin geçiş noktasında olan Elazığ, tren seferleri için önemli bir konum teşkil ediyor. Ambargo dolayısıyla seferler şimdilik durmuş olsa da İran-Tahran seferleri de bu güzergâh üzerinden gerçekleştiriliyor.

Son yıllarda uçak, araba gibi diğer araçların hız ve erişim avantajlarından dolayı, tren tercih edilen bir alternatif olmaktan çıkmıştı. Fakat artan yolculuk maliyetleri, yolcuları daha ekonomik bir seçenek olan tren yolculuğuna yönlendirdi. Üstelik farklılık arayan seyahat severlerde tren yolculuğunun popülerleşmesini sağladı. Bu tablonun oluşmasında sosyal medyanın da etkisi yadsınamaz. Bunun en iyi örneği, Doğu Ekspresi seferlerinin sosyal medyada gündem olmasıyla sürekli hale gelmesi.

Fırat Haber ekibi olarak, tren yolculuğunun son yıllardaki durumunu vatandaşlara ve yetkililere sorduk. Elazığlı genç bir yolcuya neden trenle seyahat ettiğini sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: “Gittiğim rotada en uygun yolculuk yapabileceğim araç tren. Diğerlerine oranla ucuz olması ve 26 yaşından küçükler için olan extra indirim, treni benim için daha cazip ve uygun hale getiriyor.

Genç vatandaştan aldığımız rota cevabından sonra hangi rotalarda yoğunluğun olduğunu merak ediyoruz. Gar yetkilisinden aldığımız bilgilere göre en yoğun sefer Fırat Ekspresi: “Elazığ garında en eski güzergâh olan Adana seferlerinde  (Fırat Ekspresi)  daha çok yoğunluk oluyor. Tren yolculuğunda da belirli bir zaman dilimi yok. Ancak tatil dönemlerinde garlarda tren seferlerinin doluluk oranı daha fazla oluyor.”