Tüketici olarak haklarımızın ne kadar bilincindeyiz?

0
240

Haber: Şirvan Çil

Tüketicilerin haklarının yeteri kadar bilincinde olmaması, büyük sorunlara ve hak ihlallerine yol açıyor. Hâlbuki kurulduğu günden bu yana hakların korunması, hak ihlallerinin önüne geçilmesi için çalışmalar yürüten tüketici hakem heyetine erişmek, yapılan yeni düzenlemeler ve yasalarla çok daha kolay. Konuyla ilgili bilgi almak için Fırat Haber ekibi olarak, Elazığ Tüketici Hakem Heyeti yetkililerine danıştık.

Günümüzde tüketiciler, hak arayışı bağlamında daha iyi imkânlara sahip. Tüketiciler, hem il hem de ilçelerde hizmet veren tüketici hakem heyetlerine internet üzerinden erişim sağlayarak, dilek ve şikâyetlerini iletebiliyorlar.

Haklarından haberdar olmayan vatandaşlar için T.C. Ticaret Bakanlığı, kamu spotu başlığı altında hazırlanan reklam filmleri, okullarda verilen eğitimler ve dağıtılan bildiriler gibi birçok kampanya yürütüyor. Reklam filmleri ve bildirilerde genel olarak, ayıplı (kusurlu) mal alanların hakları, alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve internet alışverişi üzerinde duruluyor. Bütün bunları konuşmak için Elazığ Tüketici Hakem Heyetine gittik ve merak edilen bazı soruları sorduk.

Tüketiciler en çok hangi konuda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruyor?

Tüketicilerin en çok hangi konuda yardım ve hizmet talep ettiklerine dair, Elazığ Tüketici Hakem Heyeti yetkilileri şu ifadeleri kullandı: “Tüketiciler bizlere birçok farklı konuyla ilgili talepte bulunuyor. Ancak son zamanlarda giyim, bankacılık ve internet alışverişlerinde yaşanan sorunlar için başvurular çoğunlukta.”

Sorunlar ne kadar sürede çözüme kavuşuyor?

Bir sorunun çözüme kavuşma sürecine dair de yetkili, “Gelen şikâyete göre değişiklik gösterse de 14 günlük cayma süresinde gelmişse eğer, tüketici sorunu çok daha hızlı bir şekilde çözüme ulaşıyor” dedi.  

Satın alınan mallar arasında bir zaman aşımı süresi uygulanıyor mu?

Zaman aşımı ile ilgili sorumuza ise “Ayıplı mal ile ilgili zaman aşımı süresi taşınırlarda teslim tarihinden itibaren 2 yıl, konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise 5 yıldır. Ayıp ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zaman aşımı hükümleri uygulanmaz” yanıtını verdi.