Türkiye İstatistik Kurumu hakkında bilinmesi gerekenler

0
135

Haber ve Fotoğraf: Revşan Sağlam

Elazığ’da Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güneydoğu Kariyer Fuarı’na Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) katılım sağladı. Fırat Haber ekibi olarak TÜİK hakkında merak edilenleri yetkililere sorduk.

81 ilde çalışmalar nasıl yürütülüyor?

TÜİK’in ulusal bazlı çalışmalarına yönelik sorduğumuz soruya yetkili, “26 bölge müdürlüğümüz var. Bunlar oluşturulurken veriye dayalı bir analiz yapıldı. Birbirine komşu iller kendi içerisinde homojen olacak şekilde gruplandırılarak, 26 bölge oluşturuldu. Her bölge içerisinde görev alanları belli; İstanbul, İzmir ve Ankara. Bu üç şehir tek bölge ancak diğer bölge müdürleri kendi bölgesi dışında yakın illerle de iletişime geçiyor böylece 81 ile de yetişmiş oluyoruz” yanıtını verdi.  

Anketlerin doğruluğu nasıl kontrol ediliyor?

Anketlerin teyidi aşamasında anketörün kendi kontrolleri olduğunu belirten yetkili, “Alanda anketörün kendi kontrolleri var. Anketörün üzerinde il sorumlusu var, onun da kontrolleri oluyor. Hazır sistemde bilişim destekli kontroller var orada da bazı standart sorgulamalar var. O sorgulamalarla da kontroller yapılıyor. Bir kısım çalışmalarımızda kilit sorular oluyor. Onun kontrolleri de telefonla yapılıyor, o haneler aranıyor ve soruların doğruluğu tekrar tespit ediliyor” ifadelerini kullandı.

Bazı ürünlerde “veri gizliliği” nedir, neden böyle bir uygulama var?

Veri gizliliğine dair sorduğumuz soruya ise şu yanıtı aldık:

“Her verinin kendi özelliğine göre gizlilik kuralları var. O kurallar dâhilinde verileri gizliyoruz. Verileri gizleme sebebimiz; bireysel verilerin deşifre olmaması, haksız rekabetin oluşmasını engellemek ve rakibe bilgi vermemek için veri gizliliğine gidiliyor.”