“Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” uygulamaya geçiyor

0
187

Türk Dünyası Üniversiteleri, Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’nin iş birliği protokolü imza töreni için bir araya geldi. Uzaktan erişimle gerçekleştirilen toplantıya Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Özgen de katıldı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin düzenlediği çevrim içi programla bir araya gelen Türk dünyasından Fırat Üniversitesinin de aralarında olduğu 71 üniversite, Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi kapsamında planlanan faaliyetlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için iş birliği protokolünü kabul etti. İmza töreni ise daha sonra gerçekleştirilecek.

Ev sahibi Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, açılış konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘aile meclisi’ ifadesini vurgulayarak, Türk dünyası üniversiteleri rektörlerinin büyük bir ailenin değerli fertleri olduğunu, düzenlenen çevrim içi toplantı ile Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’nin hayata geçirilmesi için aile fertlerinin görüşlerini almayı planladıklarını söyledi.

Proje koordinatörlerinden Prof. Dr. Erdal Bay ile Doç. Dr. Oktay Özgül, proje kapsamında üniversitelerde seçmeli ders olarak Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı dersinin okutulacağı, derslerin her dönem uzaktan eğitim olarak farklı bir üniversite tarafından sürdürüleceği bilgisini verdi.

Derslerde öğrencilerin Türk dünyası bilim insanları ile kanaat önderlerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmalarının sağlanacağı bilgisini de veren proje koordinatörleri, öğrencilerden Türk dünyasının sorunlarına ilişkin tespit ve çözüm önerilerine yönelik proje önermeleri isteneceğini söyledi. Projeye göre başarılı öğrenciler arasından seçilecek olanlar, “Farabi” gibi “bilim kamplarına” da katılabilecek.

Projenin öncelikli unsurlarından biri de Türk dünyasından öğrencilerin “Türk Dünyası Vatandaşlığı Pasaportu” alarak, öğrenim görebilmeleri olacak. Böylece Türk dünyası öğrencileri ortak pasaporta sahip olabilecek.

Proje kapsamında ortaya konulan ürün ve içerikler, yetişkin eğitimi bağlamında, Türk dünyası vatandaşlarının da erişimine açılacak. Böylece Türk dünyası hakkında bilişsel ve duyuşsal farkındalıklar arttırılabilecek.

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’nin ortağı olan üniversitelerin yöneticileri ve temsilcileri, 2021 Ekim ayında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te faaliyet gösteren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde düzenlenecek olan sempozyuma katılarak, projeyle ilgili toplantılar yapacak.

Kaynak: F.Ü. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü