Türkiye sınırından Manchester’a 4 aylık yolculuk: Yürüyüş Projesi

0
217

Mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla dünyanın her yerinden kültür ve sanat kurumlarının yer aldığı The Walk-Yürüyüş projesi hayata geçiriliyor. 3.5 metre uzunluğundaki temsili kukla Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a kadar 4 aylık bir süre boyunca yolculuk yapacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) sitesinde yer alan habere göre, The Walk – Yürüyüş projesi, Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 m boyundaki kuklanın, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan, 4 ay sürecek bir yolculuğunu içeriyor. Küçük Amal, annesini bulmak üzere çıktığı bu yolculukta, 8 bin kilometre yol kat edecek ve 27 Temmuz – 3 Kasım 2021 tarihleri arasında ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık ve samimi kültür ve sanat etkinlikleri ile karşılanacak.

Yapımcılığını Stephen Daldry, David Lan, Tracey Seaward ve Naomi Webb’in üstlendiği The Walk -Yürüyüş projesinin Sanat Direktörlüğünü ise Amir Nizar Zuabi üstleniyor. Birleşik Krallık merkezli Good Chance Tiyatrosu ve Güney Afrika’dan Handspring Kukla Kumpanyası işbirliğinde gerçekleşen projenin Türkiye yapımcılığını da İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve kültür yöneticisi Recep Tuna üstleniyor.

Çevrim içi ve ücretsiz takip edilebilecek

Bugüne kadar girişilmiş en iddialı kamusal sanat etkinliklerinden biri olacak The Walk -Yürüyüş projesi ekibi tarafından, yerel proje ortaklarıyla iş birliği içinde tasarlanan tüm etkinliklere katılım ücretsiz olacak. İzleyiciler, Küçük Amal’ın yolculuğunu çevrim içi ve sosyal medya hesapları üzerinden de takip edebilecek ve kendi bölgelerinde gerçekleşecek yerel etkinliklere de katılabilecekler.

Proje, ünlü sanatçıları, önemli kültür kurumlarını, toplumun farklı gruplarını ve insani yardım kuruluşlarını, ayrıca yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini, kanaat liderlerini ve okulları bir araya getiriyor.

Programın tamamına https://www.walkwithamal.org/tr/etkinlikler/ adresinden ulaşabiliyor.

Kuklayı canlandırmak için 10 kişilik ekip çalışıyor

Küçük Amal’ı canlandırmak için üç kukla sanatçısı gerekiyor: ayaklık üzerinde yürüyen ve aynı zamanda kuklanın yüzüne hayat veren bir kukla sanatçısı ve her bir kolda birer kukla sanatçısı. Kukla sanatçısı ekibi toplam 10 kişiden oluşuyor. Bunlardan ikisi güzergâh üzerinde daha önce yolculuk yapmış, mülteci geçmişi olan kişilerden oluşuyor. El yapımı kuklanın imalatında ise kalıplanmış kamış ve karbon fiber kullanıldı.

Kaynak: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)