15 yıllık serüvene bakış: Arka Sokaklar

0
838

Yazı: Yasin Şahin

2006’da yayın hayatına başlayan, aksiyonun ve heyecanın bir arada olduğu Arka Sokaklar, hala reytinglerde üst sıralarda yer alıyor. Dizinin bu kadar uzun soluklu olacağını yapımcısından yönetmenine kimse düşünmemiştir belki de.

Bu değerlendirme spoiler (bir eserin konusu veya detayları hakkında bilgi veren; eser okunmadan, dinlenmeden veya izlenmeden önce öğrenilmesi durumunda alıcının eser ile ilgili düşüncelerini veya alacağı hazzı etkileyebilecek açıklama veya ipucu) içermektedir.

Bu yıl 16. sezonuyla yayın hayatına devam eden diziye, her sezon da yeni isimler katılıyor. Bunun yanında sürekli değişen konusuyla dizi, her bölüm yeniden tazelenerek izleyicisinin karşısına çıkmaya devam ediyor. Aslında her bölüm yenilenmiş gibi gözükse de çoğu bölüm birbirinin aynısı. Önceki bölüm senaryolarının yeniden dizayn edilmiş hâli. Bir yemeğin tekrar tekrar ısıtılıp, önümüze konması gibi…

92 bin sayfalık senaryo

Dizide; İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğünde sivil bir ekipte görev yapan polislerin, aile yaşamları, maceraları ve İstanbul sokaklarının hikâyesi anlatılmakta. Dizide ekip, görevleri sırasında ilginç insan hikâyeleriyle karşılaşır ve genelde hikayelerin sonunda ekipten biri kahraman olur.

Dizinin karakterleri toplum tarafından oldukça benimsenmiş durumda. Aslında bu durum yönetmen, yapımcı, oyuncu kadrosundan ziyade senaryo ekibinin başarısı. Senarist Ozan Yurdakul ve ekibi bugüne kadar toplam 92 bin sayfalık senaryo yazmış. Senaryo ekibinin hedef kitleye yönelik çalışması, konuları revize etmesi, bence dizinin başarılı olma sebeplerinden biri.

Müziğin etkisi

Dizideki hikâyeler, birçok insana “basit” görünse de aslında hüzünlendiren yönleri de ağır basabiliyor. Öyle ki seyirci artık dizi karakterlerine ne olursa olsun hüzünlenmeye hazır hale getirildi. Bu durumda da dizi müziklerinin etkili olduğunu düşünüyorum. 15 sezondur Murat Evgin’in hazırladığı müzikler, eskimeyen ritmiyle hala seyirciyi etkisi altına alıyor. Hatta Evgin, ekibe katılanlar ve gidenler içinde özel müzikler üretti. Yani her karakter ve olaya özel müzikler var.