Atıklar sanat eserlerine dönüşüyor

0
650

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde ikamet eden, 1970 doğumlu heykel ve mozaik sanatçısı Mervan Altınorak, plastik ve metal atıkları kullanarak heykeller yapıyor. 14 yaşından beri heykelciliğe ve mozaik sanatına ilgi duyan Altınorak, yaptığı at heykelinden barış heykeline kadar 50’yi aşkın eseriyle adını yurt dışına duyurmayı başardı. İlk çalışmasında 4 milyon 800 bin mozaik taşı kullanan Altınorak, Türkiye rekorunu da elinde tutuyor.

Yurt içi pazarının yanı sıra yurt dışından da siparişler alan Altınorak, mozaik sanatında ilk akla gelen yerlerden biri olan memleketi Hatay’ın tanıtım günlerine katılmayı da ihmal etmiyor. Heykel ve mozaik sanatçısı Altınorak, hurda sanatçılığı hakkında merak edilen soruları Fırat Haber okurları için yanıtladı.

“Tablolar için masa ayağı isteyen müşterime, hurdaları toplayarak bir masa ayağı tasarladım.”

Mervan Altınorak’a atıklardan sanat eseri çıkartmayı nasıl akıl ettiğini sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:

“Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce, Amerika’dan mozaik tablo siparişi aldım, tabloları yapıp göndermemin ardından, müşterim tablolar için bir masa ayağı talep etti. Ben de Amerika ve Avrupa’ya nasıl hitap edebilirim düşüncesiyle ve internet üzerinde yaptığım araştırmalar neticesinde, geri dönüşüme yönelik hurda sanatını keşif ettim. Bu sanat, Türkiye’de çok fazla gelişmemiş olsa da Avrupa ve Amerika’da yoğun ilgi görüyor. Tablolar için masa ayağı isteyen müşterime hurdaları toplayarak bir masa ayağı tasarladım ve gönderdim. Çok da beğendi. Ben de bu sanata devam etmeye karar verdim başarılı olduğuma da inanıyorum.”

Bu işe başladığında etrafından olumlu tepkiler aldığını belirten Altınorak, “Herkes beni hayretle izledi. Reyhanlı halkı da atıklar ile nasıl böyle bir şey yapılır diyerek atölyeme gelip eserlerimi incelediler, insanlarda bir merak uyandırdı. Reyhanlı’da eserlerimi gelip görmeyen kalmadı. Tabi ki bundan daha güzeli yaptığım eserlerin medya da yer almasının ardından yurt içinden de çok güzel yorumlar, tepkiler aldım. Bu durum bana sanatıma daha sıkı bir şekilde dört elle sarılmama sebep oldu” ifadelerini kullandı.

İlk eserden bugüne: 50’nin üzerinde eser

Altınorak’a ilk çalışmasını ve toplam mevcut eser sayısını sorduğumuzda şunları söylüyor:

“İlk yaptığım çalışmam bahsettiğim gibi masa ayakları oldu, masa ayaklarından yola çıkarak bir geyik heykeli yapma düşüncesi oluştu. ‘Yapabilir miyim’ diye merak ettim, en güzel şekilde bunu yapmaya çalıştım ve çok şükür geyik heykelini yapmayı başardım. Medyada ilk yer alan eserim geyik heykeli oldu, muazzam ilgi gördü ve bütün ajanslar gelip haberini yaptılar. Yani şu an ki eserlerimde geyik heykelinden yola çıktım diyebilirim.

Toplamda kaç eserim olduğunu sayamadım ama ellinin üzerinde olduğunu biliyorum.

Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok yerden sipariş alıyorum, haliyle yetişme konusunda da problemler yaşıyorum. Bir yardımcım var: asistanım Mustafa Geçin. Sağ olsun iki yıl gibi bir süredir yanımda, hem onu yetiştiriyorum hem de işin bütün inceliklerini kendisine öğretiyorum. Ayrıca yetişmekte zorlandığım konularda da bana yardımcı oluyor.”

2 ay boyunca topladı

Hatay’ın Samandağ ilçesinde dalgalar ile kıyıya sürüklenen plastik atıkları 2 ay boyunca toplayan Altınorak, topladığı atıkları atölyesinde çalışıp, bir araya getirerek, 3 metre eni ve 2 metre uzunluğa sahip balık heykelini ortaya çıkarttı.

Altınorak çalışmasında, gelecek nesillerin daha yaşanabilir bir dünyada hayatlarını yaşaması ve buna dikkat çekmek adına bu çalışmayı yaptığını ve atıkların çevreye büyük zararı olduğunu da belirtti.

Pandemi sürecine dikkat çekiyor

“Heykelin yapımında bilye, sac ve 259’nin üzerinde motosiklet ve otomobilin parçaları kullanıldı.”

Hurda atıklar ile bir ayda tamamladığı koronavirüs heykelini yapma amacının salgına dikkat çekmek olduğunu ifade eden Altınorak, “Alınan tedbirlere katkı sağlaması amacı ile bu heykeli yaptım. Temennimiz sürecin bir an önce sona ermesidir. Heykelin yapımında bilye, sac ve 259’nin üzerinde motosiklet ve otomobilin parçaları kullanıldı” dedi.

Tam 800 kilo şahlandı

Altınorak ayrıca yaklaşık 5 ton otomobil yedek parçası ve hurdalar arasından seçtiği malzemeler ile 3 aylık bir çalışmanın neticesinde şaha kalkmış bir at heykeli de ortaya çıkardı. Heykelin ağrılığının 800 kilogram, yüksekliğinin 3 metre, eninin ise 2 metre olduğunu dile getiren Altınorak, “Uyanış adını verdiğim at heykelini 3 ayda tamamladım, amacım ve vermek istediğim mesaj: çevreye duyarlılık ve atıkların sanata dönüştürülmesi fikrini herkese benimsetmek” dedi.

Barış dolu mesaj

Altınorak, yaşadığı ilçenin terör nedeni ile mağdur olduğuna da değinerek, el üzerinde dönen dünya heykeli yaptığını ve bu heykel ile dünya barışı mesajı vermek istediğini dile getirdi. Barış heykelinin ağırlığı 350 kilogram, yüksekliği 3 metre, eni ise 2,5 metreden oluşuyor.

Baba ve kızı birlikte çalışıyor

Mervan Altınorak’ın 20 yaşındaki kızı Dilara Altınorak da ilk olarak resim çizmeyle başladığını daha sonra da babasından öğrenerek yapmaya başladığı dörtten fazla hurda ve mozaik sanatı eserlerini sergiliyor. Sanatını icra ederken kullandığı kaynak makinasını gören insanların tuhaf bakışlarına maruz kalan Dilara Altınorak, kadın olduğu için bu sanatı icra etmesinin insanlara tuhaf geldiğini buna karşın hurda ve mozaik sanatını çok sevdiğini ve sürdürmek istediğini belirtiyor.