Haber ve Fotoğraf: Halil Katar
Fırat Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı Güneydoğu Kariyer Fuarı’nda öğrenciler ve yeni mezunlar birçok iş fırsatı yakaladı. Fuar’da en çok ilgi çeken bölümlerden biri de TÜBİTAK Bigg (Bireysel Girişimcilik Destek) programıydı. Fırat Haber ekibi olarak programa dair bilgiler aldık.
200 yüz bin TL hibe desteği
TÜBİTAK tarafından yürütülen Bigg programında, gençlere 200 bin TL hibe desteği sağlanıyor. Bigg programı, Türkiye’de 63 tane uygulayıcı kuruluş tarafından yürütülüyor. Uluslararası rekabet gücü bulunan, yenilikçi, teknolojik düzeyde yüksek ürün alma, hizmet geliştiren başlangıç firmaları oluşturma gibi fırsatlar sunan programa öğrenciler ve yeni mezunların ilgisi yüksek. TEKNOKENT tarafından verilen eğitim ve programlarda girişimciler planlarını yazıyor. Ardından TÜBİTAK’a gönderilen projeler kabul edildiği takdirde girişimcilere hibe desteği sağlanıyor.
Bigg programında üç aşamalı model
Genç girişimcilerin Bigg programına katılım sağlamaları için iki aşamalı uygulama yapılıyor. Birinci aşamada, genç girişimciler hazırladıkları projeleri “Bigg Damla” sayfasına yüklüyor ve daha sonra TEKNOKENT tarafından hızlandırılmış programa alınıyorlar. TÜBİTAK’a gönderilen projeler, birinci aşama dâhil olmak üzere kurucu üyeler tarafından kabul ediliyor. Projeler, genç girişimcilerin şirketlerini kurarak geliştirmeleri şartıyla kabul görüyor. Son aşamada ise TÜBİTAK tarafından yapılacak mülakatta başarı elde edildikten sonra şirket kuruluyor.
Proje Uzmanı İlkay Saltık Bigg programı ile ilgili şu ifadeleri kaydetti:
“Girişimciler birinci aşamada projelerini Bigg Damla’ya sunduktan sonra, aldıkları Business Canvas eğitimi ve hazırlanan dersler sonucunda TÜBİTAK tarafından yapılacak olan elemeye hazırlanıyorlar. Asansör konuşmaları tarzı uygulama ile hazırladığımız programda ilk beş dakika da kişinin bizi ikna etmesini bekliyoruz. İkna ettikten ve TÜBİTAK kabul ettikten sonra girişimcinin iş planını TÜBİTAK’a yüklüyoruz. Daha sonra TÜBİTAK ve katılımcı baş başa kalıyor.
TÜBİTAK projeyi kabul ettikten sonra parayı girişimcinin şirketine yatırıyor. Bizler sadece girişimcilere eğitim veriyoruz. Proje kabul edildiği zaman hibe miktarı 200 bin TL olan paranın ilk başta yüzde yirmisi ileri aşamalarda ise yüzde kırkı yatırılıyor.”
Genç Girişimcilik ve Start-Up
Start-Up Türkçe karşılık olarak “başlamak ve başlangıç” anlamına geliyor ve sıfır sermayeden kendi başına şirket oluşturmaya atıfta bulunuyor. Girişimcilik; sadece pazarlama, teknoloji ya da yazılım alanında değil, diğer alanlarda da başarılı işlerle oluşturulan yapının bir parçası olarak biliniyor. Start-Up bol sıfır ya da bol rakamlı sermayelere ilgi duymuyor. Gerekenler, girişimcinin ekip kurması, takım arkadaşları ile birlikte ofis açması.
“Eğer girişimcilik kası ile merdivenleri çıkarsanız beş yılda uluslararası bir firmaya gelebilirsiniz”
Proje Uzmanı Saltık, network ağının eko sistemi ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Network insanları ve girişimcileri eko sisteme dâhil etmektir. Genç girişimcilikte, bireyi besleyecek network sivil toplum kuruluşları ve iş insanları benim alanım. Beni tanıyan, benim çevremi oluşturan herkes benim alanımdır. Yazılım geliştiririm, ASELSAN’a ‘Benim böyle bir yazılımım var, bunu geliştirmek istiyorum’ derim. İşte benim network’üm budur.
Genç girişimciler uluslararası çalışmaya da başlayabilirler ama bu uzun zaman alabilir. Belki üç sene belki beş sene ama uluslararası çalışabilirler. Bunun için ekibinizin iyi olması lazım ve iş yapabilme kabiliyetinizin olması lazım. Eğer girişimcilik kası ile merdivenleri çıkarsanız beş yılda uluslararası bir firmaya gelebilirsiniz.”