Bir yaşam tutkusu: Bisiklet

0
199

Yazı ve Fotoğraf: Büşra Turan / Hivda Aslan

Bisiklet hem spor yapmak için hem de eğlenmek için harika bir araç. İnsanların bir yerden bir yere kolayca gidebilmesi için sadece arabalara veya otobüslere ihtiyacının olmadığının en önemli tezahürlerinden. Biz de Fırat Haber Ekibi olarak bisiklet tutkunları için gerçekleştirdiğimiz bisiklet turunu sizlerle paylaşmak istedik.

Bisiklet sürmeyi zor bela öğrenmiştik. Düşe kalka büyük bir çabayla kısa sürede özverili olmanın meyvesini aldık. Hem sağlık hem de güzel bir aktivite olduğu için sık sık bisikletle geziyorum. Hatta geçen hafta arkadaşlarımızla bir bisiklet turu bile yaptık. Hafızamdan asla silinmeyecek, tadını asla unutamayacağımız bir anı…

Bir anda  dört arkadaş bisiklet kiralayıp Sivrice’nin yolunu tuttuk. Tabi rampaları, yolun uzunluğunu ve güneşi hiç hesaba katmadan… Günün boğucu sıcaklığından kurtulup, arada  tabiatın bize hediye ettiği hafif rüzgârdan payımızı alıyorduk. Yolculuk oldukça uzun ve yorucu geçmişti. Sık sık mola vermemiz  gereken yerler de olmuştu. Yokuş yukarı olunca artık dayanamayıp yürüyerek devam etmiştik. Zorlu yanlarından bahsedecek olursak da yolumuzun üzerinde birden fazla köpekle karşılaştığımız zamanlar oldu. Korka korka bazen kaça kaça ilerlediğimiz oldu. Sürekli bize yönelik çalan korna sesleri bizi rahatsız etse de yolumuza devam ettik.

Trafikte bisiklet kullanmak dikkat ister. Kontrollü olup, trafik kurallarına uygun hareket etmek gerekiyor. Aksi takdirde kontrol olmazsa ufak tefek kazalarda kaçınılmaz oluyor. Pedal çevirip terinizi akıtarak bin bir zorlukla tepeleri aşmak ve özgürce tepelerden geçmek durumunda da kaldık. Bu sayede her şeyi gerçekte nasılsa öyle hatırlarsınız. Zorluklar, aksilikler nedeniyle pes etmek yok. Tekeriniz patlayabilir, hava şartları değişebilir, yola çıktığınız arkadaşlarınız düşebilir ya da birbirinizle çarpışıp düşebilirsiniz. Biz Sivrice yolunda hepsiyle karşılaştık. Her şeye rağmen çok güzel anılara şahitlik ettik. Gidişimiz güneşliydi, fakat dönüşte yağmura yakalandık. Bu da doğanın bize küçük ve güzel bir oyunu.

15 yıldır her yere bisiklet sürerek gidiyoruz. Bu da hayatımızda büyük değişikliklere yol açtı. Bunlar: artan kas gücü ve esneklik, gelişmiş eklem hareketliliği, azalmış stres seviyesi, gelişmiş duruş ve koordinasyon kabiliyeti, güçlenmiş kemikler, azalmış vücut yağ seviyesi, hastalıkların önlenmesi, tüm kas sisteminin aynı anda çalışması… Daha önceleri yürümekten nefret ederdik şimdi her yere bisikletle gidiyoruz. Bisikletsiz bir hayat düşünemiyoruz…