Diyarbakır’da “Yaş Otuz Beş” izi: Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

0
293

Haber ve fotoğraf: Zeynep Sancar

Türkiye’nin önde gelen şairlerinden olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın izlerini barındıran ve Diyarbakır’da bulunan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni Fırat Haber okurları için gezdik.

Cahit Sıtkı Tarancı kimdir?

Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır’da doğdu. Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine bir süre devam etse de daha sonra Ankara Yüksek Ticaret Okulunu bitirdi. Sümerbank’ta memur olarak çalıştı. 1939 yılında Paris Radyosunda Türkçe yayınlar yaptı. 2. Dünya Savaşı başladıktan sonra ülkeye döndü. Türkiye’de Çalışma Bakanlığında bir süre görev yaptı.

Cahit Sıtkı Tarancı, sanat için sanat anlayışıyla şiirlerini yazdı. Pencereye konan kuşta, yoldan geçen çocukta, havada ölümü hatırladığı için ona “Ölüm Şairi”  denildi. Karamsar ruh hali ve yaşama sevgisi arasında kalıp bu ikilemini şiirlerine yansıttı. Ayrıca şiirlerinde derin felsefe ve fikirlerden bahsetti.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Müze, Diyarbakır’ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşıyor. Merkezi bir avlu etrafında sıralanan, dört kanattan oluşan ev, zemin artı bir katlı olarak tamamen bazalt taş kaplı. Burası aynı zamanda Diyarbakır doğumlu şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü ev. 4 Ekim 1910 tarihinde dünyaya gelen Tarancı’nın, çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünün geçtiği bu tarihi ev; 1973’te Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, 29 Ekim 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek amacı ile müze olarak hizmete açıldı.

Müze’de Tarancı’nın yaşadığı dönemdeki müzik aletleri ve müzik plakları bulunuyor. Ailesine ve eşine yazdığı mektuplar da yer alıyor.