Diyarbakır’dan dünyaya ulaşan lezzet

0
216

Haber ve fotoğraf: Heval Yaşar

Diyarbakır’da domates hasadının başlamasıyla birlikte kurutma sergileri de açılmaya başladı. Kurutma için geniş bir alana serilen domateslerle, tarlalar kırmızıya bürünerek görenlere görsel şölen yarattı. Tüm Avrupa ülkelerine ihraç edilen bu domatesler dünya mutfağına girmeye hazırlanıyor.

Diyarbakır ile Şanlıurfa’nın birleştiği, Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nin Karacadağ bölgesinde; 4 bin dönüm alanda yetiştirilen domatesler kurutulup dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. Nisan ayından beri emek sarf edilerek üretilen domatesler, hasadın ardından beyaz örtülere serilerek kurutulmaya başlandı.

Bunaltıcı sıcaklara rağmen tarladaki günlük çalışan işçi sayısı 1500 kişiyi bulabiliyor. Çalışmak için gelen tarım işçileri, kurutma işlemi için yoğun bir mesai harcıyor. İşçiler topladığı domatesleri araçlarla kurutma alanına getiriyor. Ardından bu domatesler, kurutma alanında çok sayıda işçi tarafından ikiye bölünüyor ve örtülere serilip kurumaya bırakılıyor.

Karacadağ bölgesi; gece serin, gündüz ise sıcak bir iklime sahip olduğu için iklim ve toprak özelliği bakımından, kurutmalık domatesler için çok elverişli bir bölge.

Diyarbakır’da başlayan yolculuk İtalya sofrasında son buluyor

Karacadağ’da 4 bin dönümlük arazide üretilen domates kurutulduktan sonra dünya mutfağına girmek için hazırlanıyor. Bu yıl üretilen 2 bin 800 ton domates kurutularak firmalar aracılığıyla, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın yanı sıra Arap ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kurutulan domatesler özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor. İtalyanlar bu domatesleri meşhur yemekleri olan spagetti ve pizzalarda sos olarak kullanıyor.