Haber ve fotoğraf: Heval Yaşar
Son yıllarda en çok tercih edilen diyet türlerinden biri olan, “Aralıklı Oruç Diyeti”, kilo kaybında oldukça etkili bir yöntem. Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner, bu diyetin faydalarını ve uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktaları Fırat Haber’e anlattı.
Oruç, yüzyıllardır birçok kültür ve din tarafından uygulanan eski bir gelenek olarak bilinir. İslamiyet’ten Hristiyanlığa, Anglikanlardan Ortodokslara kadar, birçok dinde bu ibadetin bireye ve topluma faydasının yanı sıra, insan sağlığına da katkıları olduğu konusunda tıp uzmanları hemfikir. Yapılan araştırmalar, aralıklı oruç diyetinin, diğer diyetlere oranla daha etkili olduğunun fakat hızlı sonuçlar beklememek gerektiğini gösteriyor.
Üç farklı oruç yöntemi var
Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner aralıklı oruç diyeti hakkında merak edilenleri Fırat Haber okurları için anlattı:
“Aralıklı oruç diyeti, diğer adıyla İntermittentFasting vücudu düzenli bir açlığa maruz bırakan, yeme periyotlarının olduğu, sağlığı iyileştirme amacıyla uygulanan bir beslenme şeklidir. Bu beslenme düzeni, günün belirli saatleri arasında besin tüketilmesini, geriye kalan sürede ise oruç tutulmasını hedeflemektedir. Aralıklı oruç diyeti (IF) programının amacı, kişinin beslenme modelini kalıcı olarak uygulanabilir hale getirmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığını daha kolay kazanmasını sağlamaktır.
İntermittentfasting (aralıklı oruç) diyetinde üç farklı aralıklı oruç yöntemi vardır. Bunlar 16:8, Ye-Dur-Ye ve 5:2 yöntemidir. Aralıklı oruç yöntemlerinden en popüler ve uygulanabilirliği en kolay olanı ise 16:8 sistemidir. Kişiler tarafından rahat bir şekilde uygulanan bu yöntem diyet programlarının uygulanabilirliğini arttırmakta ve sağlıklı sonuçlar almanızı kolaylaştırmaktadır.
16.8 Yöntemi: İki öğün beslenme olarak bilinmektedir. 8 saatlik yemek yeme sürecini içeren bu program 16 saat oruç tutarak aç kalmayı hedeflemektedir.
Ye-Dur-Ye Yöntemi: Tek öğün beslenme olarak bilinmektedir. Bu beslenme modelinde kişi yemek yedikten sonra 24 saat oruç tutmaktadır.
5:2 Yöntemi: Bireyler haftanın 5 günü normal beslenme düzeninde beslenirken haftanın ardışık olmayan 2 gününde ise kadınlar 500 erkekler ise 600 kalori alarak gününü tamamlamaktadırlar.
Aralıklı oruç diyetinin vücuda etkileri nelerdir?
Uzman Beyza Güner, aralıklı oruç diyetinin vücuda etkileri olduğunu belirterek, “Uzun süreli açlık, büyüme hormon seviyelerinin vücudumuzda hızlı bir şekilde artmasına yardımcı olur. Bu sayede yağ yakımı ve kas kazanımı kolaylaşmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına destek olan intermittentfasting, ideal kiloya ulaşma sürecinizi kolaylaştırmaktadır. Hücreler uzun süre aç kaldığında onarım işlemlerini başlatarak hücre içinde biriken eski proteinleri sindirerek, hücrelerden atılmasını kolaylaştırmaktadır. Gün içerisinde belirli saatler arasında sağlıklı beslenmek, günlük alınan kalori miktarını sınırlandırmaktadır. Bu durum kalori kısıtlaması ile kilo kaybını kolaylaştırır” ifadelerini kaydetti
Kimler uzman görüşü almadan bu diyete başlamamalıdır?
- Hipoglisemisi olanlar
- Tip 1 diyabet hastaları
- İdeal kilosunun altında olanlar
- Yeme bozukluğu olan kişiler
- Hamilelik döneminde olan bireyler
- Laktasyon döneminde olan bireyler
- Hormonal bozukluğu olan bireyler
- Düşük tansiyon problemi yaşayan kişiler
- Düzenli ilaç kullanan kişiler intermittentfasting diyeti uygulamadan önce mutlaka doktoruna veya beslenme uzmanına danışmalıdır.