Doktorluktan beyaz perdeye: Cüneyt Arkın

0
1273

Haber: Merve Ceylan

Cüneyt Arkın veya gerçek ismiyle “Fahrettin Cüreklibatur” Türk sinemasının gelmiş geçmiş en büyük jönü olarak biliniyor: Yapımcı, yönetmen ve Doktor Cüneyt Arkın.

1937’de Eskişehir’in Karaçay köyünde doğdu. Babası, annesi ve iki ablası ile ekin ekerek, çobanlık yaparak geçti yılları. Hep okudu, hem ailesine yardım etti o dönem. Eskişehir Atatürk Lisesi’nde öğrenim gördü. 1958 yıllında İstanbul Tıp fakültesi kazandı. İstanbul’da hem çalışıp hem okuyan Cüneyt Arkın beş buçuk yılda tıp fakültesinden mezun oldu. (1961)

Eskişehir’de askerlik yaptığı sıralarda Şafak Bekçileri filminin yönetmeni Halit Refiğ’in dikkatini çekti. 1963 yıllında Artist Dergisi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. 1963 yıllında Halit Refiğ’in teklifi ile beyaz perde serüveni başladı. 1964’te oynadığı Gurbet Kuşları’nın finalindeki  kavga sahnesi, kariyerin dönüm noktası oldu. Daha sonra Halit Refiğ’in önerisi ile aksiyon filmlerine yöneldi. İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay akrobasi eğitimi aldı. Aldığı eğitimi Malkoçoğlu ve Batalgazi filmlerinde beyaz perdeye taşıdı. Kısa zamanda aksiyon filmlerin aranan oyuncusu oldu. Kariyeri boyunca birçok farklı karaktere can verdi. Komedi, macera ve toplumsal birçok türü içeren filmlerde de rol oynadı.

Cüneyt Arkın, binicilik ve karatede uzman sporcu unvanına sahip. Oyunculuğun yanı sıra televizyon izlenceleri sundu, gazetelerde sağlık ile ilgili köşe yazarlığı da yaptı.

Sinema alanında 2021 Kültür ve Sanat Ödülü’ne layık görüldü. Cüneyt Arkın, dünyada en çok başrol film oyuncusu olarak da bir rekora sahip.