Dolmabahçe Sarayı

0
245

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid tarafından 1843 ila 1856 yılları arasında inşa ettirilmiş. Geçmişten günümüze oldukça merak edilen Dolmabahçe Sarayı’nı Fırat Haber okurları için gezdik.

Saray’ın bulunduğu bölge eski çağlardan itibaren gemilerin demir attığı bir koy olarak kullanılmış. Osmanlı döneminde geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy aynı zamanda Kaptan-ı Derya’nın donanma gemilerinin de demirlendiği yer. Adını oluşturan “Dolmabahçe” kullanımı 17. yüzyıldan itibaren alanın doldurulmasından gelmiş, “Doldurma bahçe” evrimleşerek Dolmabahçe adını almış ve padişahların hasbahçesi konumuna gelmiş.

Topkapı Sarayı’nın ihtiyacı karşılayamaz hale gelişi ile birlikte Dolmabahçe üzerinde yer alan ahşap bina yıktırılarak yerine Dolmabahçe Sarayı yaptırılmış. Sarayda 1856 yılını takiben 1839-1861 yılları arasında Sultan Abdülmecid, 1861-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz, 1876 yılında Sultan V. Murad, 1876-1909 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid, 1909-1918 yılları arsında Sultan V. Mehmed Reşad son olarak 1918-1922 yılları arasında ise Sultan VI. Mehmed Vahideddin olmak üzere 6 padişah ve Abdülmecid yaşamış. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk tarafından İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak Dolmabahçe Sarayı kullanılmış. 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün hayata veda ettiği yer olması dolayısıyla saray, Cumhuriyet tarihi için de büyük öneme sahip.

Saray dört ana yapıdan oluşmaktadır bunlar: Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi’dir. 14 bin 595 metrekare alan üzerinde kurulan sarayda 285 oda, 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulunmaktadır, monoblok bina stili ile Türkiye’deki en büyük saray unvanına sahip.

Sarayın tüm bölümlerinde padişahlar tarafından kullanılan araç ve gereçler sergileniyor. Sarayın tüm bölümlerini gezebilmeniz için satılan kombine bilet içerisinde Selamlık, Harem ve Resim Müzesi gezilebiliyor. Tam bilet 140 TL olarak ücretlendirilirken öğrenci 50TL olarak belirlenmiş durumda. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından işletilen saray, İstanbul’un Beşiktaş ilçesi Vişnezade Mahallesi’nde yer alıyor, Dolmabahçe Sarayı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze kartlar kullanılabiliyor.