Dünyanın en küçük hafıza cihazı geliştirildi

0
187

Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi cihazları daha küçük hâle getirmenin yolu daha küçük çipler geliştirmekten geçer. Ayrıca daha küçük çipler daha fazla hız ve daha az enerji tüketimi anlamına da gelir.

Geleneksel bir çipte, bilginin depolandığı hafıza birimleri ile elektrik devrelerinde anahtar rolü gören transistörler birbirlerinden bağımsızdır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen cihazsa memristör olarak adlandırılan devre elemanlarının bir örneği. Bu cihazlar sadece hafıza değil aynı zamanda anahtar görevi de görür. Memristörler, elektriksel dirençleri “hafızalarına” bağlı olarak değişen devre elemanlarıdır.

Austin’deki Texas Üniversitesinden Prof. Dr. Deji Akinwande ve öğrencileri, iki yıl önce dünyanın en ince hafıza cihazını geliştirmişlerdi. Cihazın kalınlığı sadece 1,5 nanometre (1,5 metrenin milyarda biri) kadardı. Aynı araştırma grubu, dünyanın en küçük hafıza birimini üretmek için iki yıl önce geliştirdikleri cihazın kesit alanını küçültme yoluna gitmişler. Ortaya çıkan son ürünün alanı sadece 1 nanometrekare olmuş.

Ana yapısı molibdenim disülfit (MoS2) tarafından oluşturulan cihazın boşluklu bir yapısı var. Bu boşlukların içine giren her bir metal atomu, cihazın direncinin değişmesine sebep oluyor. Böylece hafızasına (geçmişte yapısına ne kadar metal atomu katıldığına) bağlı olarak direnci değişen bir memristör ortaya çıkıyor.

Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Saban M. Hus ve arkadaşlarının Nature Nanotechnology’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç