Farklı kültürlerin birleştiği yer: Hatay Şehir Müzesi

0
308

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Geçmişten günümüze farklı uygarlıklara ve dinlere ev sahipliği yapan medeniyetler beşiği Hatay’ın tarih, ticaret, el ürünleri, yemek kültürü ve gündelik yaşamı hakkında bilgiler veren Hatay Şehir Müzesi’ni Fırat Haber okurları için gezdik.

6 sergi salonundan oluşan müzenin ilk kısmında farklı dinlere ait el yazma ve deri kâğıtlardan oluşan kutsal kitaplar sergileniyor. Diğer kısımda ise Hatay’ın geleneksel yaşamını anlatan modellemeler yer alıyor.

Müzenin iç kısımlarına doğru güneşin, ateşin, şiirin Yunan Tanrısı Apollon ve Defne ilçesinin adını aldığı Su Perisi Daphne’nin balmumu heykelleri ile Daphne ve Apollon Destanı anlatılmaya çalışılmış. Destanda anlatılanlar şu şekilde: “Apollon, Yunan deniz tanrılarından biri olan Peneus’un kızı Su Perisi Daphne’ye âşık olur. Daphne’ye umutsuzca âşık olmasının nedeni, aşk tanrısı Eros’un oklarından birinin hedefi olmasıdır. Bir gün Daphne yine kaçarken Apollon’la karşılaşır ve kaçmaya başlar. Bu sefer yakalanacağını anlayan Daphne babası Peneus’dan yardım ister. Peneus, Daphne’yi Defne ağacına dönüştürür ve Apollon ona ulaştığında kalp atışları halen duyulmaktadır. Daphne sonsuza dek defne ağacı olarak kalacaktır. Ama içinde aşk ateşi yanan Apollon bunu yediremez ve içindeki aşk ateşi ile Daphne’yi yakar. Bir dal parçasını da kafasına zafer simgesi olarak koyan Apollon, ‘Kazanılan zaferlerin simgesi ve onları ölümsüz kılan baştaki zafer tacıdır’ der.”

Hatay’ın yemek kültürü, ticaret, üretim, gündelik hayat ve giyim kültürü, Hatay evi, avlu kültürü, müzenin diğer kısımlarının ana temaları olarak işlenmiş.

Müze içerisinde yer alan ek bölümde Hatay Devleti döneminde kullanılan meclis binasının içerisinde Tayfur Sökmen ve vekillerin balmumundan heykelleri ile Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katılım kararının alındığı an canlandırılıyor. Ayrıca burada Türkiye Cumhuriyeti’ne katılım kararının yazıldığı daktilo, imzalandığı kalem ve mühür de yer alıyor.

Antakya Postane Meydanı’nda yer alan müze, hafta içi her gün ve pazar günleri 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Müze girişlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı müze kartları kullanılabiliyor.