FÜ Doktor Öğretim Üyesi Aysel Sarı’dan sağlık ve mutluluk formülleri

0
276

Haber: Emre Alperen Borazan

Fotoğraf: Halil Katar

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya alanında görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Aysel Sarı, Elazığ Belediyesi tarafından Gazeteci-Yazar Ahmet Kabaklı anısına düzenlenen Kitap Fuarı’nda Fırat Haber ekibinin konuğu oldu. Dr. Öğr. Üyesi Sarı, yayın hayatına giren Sağlığın ve Mutluluğun Formülleri – Esansiyel Moleküller kitabı hakkında bilgiler verdi.

Kitabı yazmak için psikoloji alanında yüksek lisans yaptı

Kitabı yazma motivasyonunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Sarı, şu ifadelerle süreci anlattı:

Kitabı yazmaya karar verdiğimde bir taslak oluşturdum. ‘Psikoloji alanı ile konuyu nasıl bağlarım?’ hususunu irdelemek için psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi aldım. Ardından ‘ruh ve sinir sistemimizi nasıl sağlıklı tutarız?’ ile ilgili çalışmalara başladığımda kitabım şekillenmiş oldu.

Bireyler kendi öz beslenme düzenlerine nereden başlayacaklarını bilmiyorsa muhakkak dikkat etmeleri gereken bir sürü temel nokta var: Kitabın temel amacı gıdaların ve bunlarda yer alan moleküllerin beslenmemize, ruh sağlığımıza etkisini insanlara aktarmak olarak kısaca özetleyebilirim. Esansiyel olarak nitelendirilen kısım ise temel beslenmede mutlaka alınması gereken moleküllerdir. Bu moleküller vücuda günlük olarak giren ve emilim yapıldıktan sonra vücudu terk eden ve sürekli olarak dışarıdan almamız gereken moleküllerdir.”

Dr. Öğr. Üyesi Sarı, moleküller konusunun ne kadar önem arz ettiğini vurgulayarak yediğimiz her şeyin elementleri, elementlerinde molekülleri olduğunu, moleküllerin de bir şekilde besinlere dönüştüğünü ifade etti: “Yediğimiz her ürün aslında bir kimyasal, vücudumuz bu kimyasalları bir makine gibi kullanıyor, sağlığımızı ve mutluluğumuzu korumamızı sağlıyor.”

“Beslenme yalnızca doymak değildir”

Fırat Üniversitesi öğrencilerine Fırat haber aracılığı ile seslenen Dr. Öğr. Üyesi Sarı, “Yıllardır Fırat Üniversitesinde çalışan akademik personel olarak sürekli gözlem yaptım. Öğrencilerimiz çoğunlukla kahvaltı yapmadan ve beslenmelerine dikkat etmeden üniversite hayatlarını sürdürüyorlar, beslenmenin sadece ‘doymak’ olduğunu zannediyorlar. Beslenmeyi vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için yapıyoruz, bu konuda öğrencilerimizin bilinçlenmesi için bir konferans düzenlemeyi planlıyorum. Siz bana sorun, ben cevaplayayım, yeter ki düzgün ve dengeli beslenelim” ifadelerini kullandı.