Gezi | Elazığ’ın turistik rotaları

0
332

Haber: Merve Taş

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Elâzığ sahip olduğu güzelliklerle ilgi çekiyor. Bu şehre ziyarete gelenler şehrin hem tarihsel yapıları hem de doğal güzellikleriyle mest oluyor.

Elâzığ il merkezinde yapılacak aktivite ve gezilecek yer sayısı kısıtlı durumda. Ancak ilçelerde hem tarihsel hem de doğal güzellikler mevcut ve yapılacak aktivite sayısı oldukça fazla. Eğer yolunuz Elâzığ’a düşerse bu yazımız size rehberlik edecek.

Elâzığ’a geldiğiniz vakit öncelikle Harput Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Harput Kalesi’ne çıktığınızda Elazığ yöresel yemeklerinden biri olan Harput köfte denebilir; sonrasında Kale’yi ziyaret edebilirsiniz. Çevrede bulunan Meryem Ana Kilisesi’ni ve Arap Baba Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Harput’ta bulunan zindana indikten sonra çıkışta cam terasa geçebilirsiniz. Tüm şehri ayaklarınızın altında hissettirecek olan bu teras ziyaretinden sonra Elâzığ’ın meşhur dibek kahvesiyle günün yorgunluğunu atmak mümkün.

Elâzığ’da görülmesi gereken diğer lokasyonlar arasında İzzet Paşa Camii ve Kapalı Çarşı yer alıyor. Kapalı Çarşı içerisinde Elâzığ yöresine ait yöresel tatlar ve çeşitli orcikler bulmak mümkün. Çarşı içerisinde bulunan çeşitli işletmelerden hediyelik eşyalar edinebilir, sevdiklerinize bir avuç dolusu mutluluk götürebilirsiniz. Kapalı Çarşı dışarıdan ziyaretler dışında Elâzığ halkı tarafından da oldukça seviliyor.

Gezi rotamızda yer alan bir diğer mekan: Hazar Gölü. Elazığ’a gelen her insan mutlaka burayı ziyaret etmeli. Hazar Gölü turistik açıdan oldukça zengin bir yer. Çevrede bulunan kamp alanları ve tatil mekanları oldukça ilgi görüyor. Doğa severlerin vazgeçilmez mekânı olan Hazar Gölü huzurlu bir gün geçirmeniz için olanak sağlıyor. Burada günübirlik maceralar yaşayabilir ya da bu güzelliği daha uzun süreli kılmak için tatil köylerinde konaklayabilirsiniz.

Eğer hayvanlarla aranız iyiyse özellikle atlara hayran iseniz bir sonraki lokasyonunuz Tulpar At Çiftliği olmalı. Hem doğa ile iç içe olup hem de binicilik yapabilirsiniz. Cip mesire alanında bulunan bu at çiftliği turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Elâzığ Karakoçan ilçesinde bulunan Golan Kaplıcaları da gezi rotanızda yerini almalı. Tunceli sınırına yakın Peri Suyu Çayı kenarında bulunmakta. Golan Kaplıcaları doğal kaynak suyunun çeşitli hastalıkları tedavi etmesi için tercih edilen bir mekân. Hem tedavi olmak için hem de yaz aylarında Peri Suyu Çayı’nda serinlemek isteyenlerin tercih ettiği bir mekân.

Bir diğer adresimiz Keban ilçesinde yer alan Çırçır Şelalesi. Dünyanın en genç şelalesi olarak anılan Çırçır şelalesinde alabalık restoranlarında güzel bir alabalık yiyebilirisiniz. Bu doğal güzellik eşliğinde yemek yemek büyük tutkunuz olacak. Doğal güzelliğiyle büyüleyen Çırçır Şelalesi, Keban Barajı’nın olduğu bölgede yer alıyor. Bu sayede iki mekanı da gezmiş oluyorsunuz.

Turistlerin bir diğer uğrak mekânı Baskil ilçesinde bulunan Karaleylek Kanyonu. Fırat Nehri kıyısında bulunan kanyon doğa harikası bir görüntüye sahip. Kanyonda bir kayık gezisi yaparak bu yerin tadını çıkarabilirsiniz. Kanyonda bulunan mağaralar ve kayalıklar yaz aylarında Kara Leylek göçmen kuşlarına ev sahipliği yapıyor.

Elâzığ’a yolunuz düşerse bu rota sizi mükemmel güzelliklere götürecek.