Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti: Hevsel Bahçeleri

0
456

Haber: Heval Yaşar
Fotoğraf: Sertaç Kayar

180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan UNESCO Kültür Miras Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri, bu yıl da kuşların dinlenme merkezi oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti olarak bilinen Diyarbakır Hevsel Bahçeleri, içerisinde 10’dan fazla memeli türüne de ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ağaç yapraklarının oluşturduğu renk cümbüşü ile de ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerine ve 9 bin yıl kadar köklü bir geçmişe sahip olan Diyarbakır; kendine has lezzetleriyle, kültürleriyle, doğa güzellikleriyle, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi yapılarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

UNESCO Kültür Miras Listesi’nde yer alan ve 180’den fazla kuşa ve memeli canlıya ev sahipliği yapan Hevsel Bahçeleri bu yılda fotoğraf tutkunlarının uğrak merkezi haline geldi.

Göçmen kuşlar tarafından bir dinlenme, barınma ve korunma yeri olarak kullanılan bu vadide bölgeye has kuşlar olarak bilinen; Boz Alameceklerle ve Pembe Gögüslü Ötlegenlerin yanı sıra; Kızıl Şahin, Arı Şahin, Yılan Kartalı, Gökçe Delice, Kukumav, Kerkenez ve Küçük Kerkenez, Türkiye’de nadir bulunan yaz atmacaları gibi gün geçtikçe soyları tehlike altına giren kuşlar yer alıyor.

Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık olan bu arazi içinde turuncu, kırmızı, yeşil ve mavinin bütün tonlarını içeriyor. Türkiye’nin her bölgesinden gelen ziyaretçiler ve fotoğraf tutkunlarının akın ettiği bu vadi manzara karşısında görenleri adeta büyülüyor.