Türkiye’nin ilk hava müzesi

0
406

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Türkiye’nin ilk hava müzesi unvanına sahip olan müze olarak, 1971 ve 1978 yılları arasında İzmir’in Curnaovası Sivil Havaalanı’nda faaliyet göstermeye başladı. Müze’nin kurulduğu alandaki elverişsiz zemin koşulları nedeniyle, Müze İstanbul’un Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilköy mevkiine taşındı ve 16 Ekim 1985 yılında ziyarete açıldı.

Türkiye’de havacılık müzesi kurulması fikri, I. Dünya Savaşı’nın son bulması ile gündeme geldi. En eskisi 1912 yılına ait olan farklı milletlere ait uçaklar, Almanlar tarafından üretilen farklı tür uçakların bulunması Hava Kuvvetleri Müfettişliğince hava müzesi kurma kararı alınmasına neden oldu. Düşmandan elde edilen ganimetlerden de müzeye uygun olacak parçalar toplanmaya başlandı.

Müze’de Türk Hava Kuvvetleri’nin bugüne değin kullandığı hava araç ve gereçleri, çeşit çeşit maket koleksiyonları, havacılıkta kullanılan malzemeler, havacı şehitlerin elbiseleri, havacılığın geçmişten günümüze olan serüvenini konu alan eserler ve silahlar gibi birçok nadide parça bulunuyor. Şehitlerin kıyafetlerinin sergilendiği salonda yakasında uçak arması taşıyan ilk Osmanlı havacısından günümüze kadar kullanılan kıyafetler kapsamlı anlatımlar ile sergileniyor. Ayrıca uçuş başlıkları, uçuş tulumları ve çeşitli şahsi uçuş teçhizatları takılarak uçuş öncesi bir toplantıyı canlandıran mankenlere de yer veriliyor.

Müze’ye girişlerde, tam bilet 13 TL iken, öğrenciler için ise girişler ücretsiz. Müze Pazartesi günü hariç, hafta içi 09.00-17.00, hafta sonları ve tatil günleri 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. Askeri personel ve aileleri, engelli bireyler ve refakatçisi, basın kartı sahipleri, 60 yaş üzerindeki bireyler ve şehit-gazi yakınlarından müze girişlerinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Müzeyi 01 Haziran, 30 Ağustos, 29 Ekim, 10 Kasım tarihlerinde tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.