İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi, Elazığ’ın dünyaya açılan penceresi oluyor

0
1919

Haber ve Fotoğraf: Yağmur Mutlu

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Elazığ’da 225 bin metrekarelik büyük bir gençlik kampüsü kuruluyor. Yapımına 2016 yılında temellerinin atılmasıyla başlanan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi hem Elazığ’ı hem de Türkiye’yi dünyada temsil edecek bir proje. Fırat Haber olarak bu büyük kompleksi ziyaret ettik ve Proje Koordinatörü Hakan Karabulut’tan çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldık.

Hakan Bey, İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin Proje Koordinatörüsünüz, sizi tanıyabilir miyiz?

Kampüsümüze hoş geldiniz. Elazığlıyım. Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum, yüksek lisansımı da yine aynı üniversitede tamamladım. AB projesi ile burslu bir şekilde yüksek lisans araştırmam için Fransa’ya gittim ve araştırmamı Kamu Diplomasisi üzerine yaptım. Yurt dışındaki Türk sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları üzerinden Türkiye’nin Avrupa’da sivil toplum çalışmaları bağlamındaki kamu diplomasisi faaliyetleri üzerine araştırmamı bitirdim. 2015 yılında ise TBMM’de Konya milletvekilinin yanında danışmanlığa başladım.

Bu projenin temelleri nasıl atıldı?

İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi ev sahipliğinde, 5 bakanlığın desteğiyle inşa edilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklığında 2016 yılında projemizin inşaat faaliyetleri başlamış oldu. Ana sponsorumuz Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı da gerek arazi üzerindeki ortaklıklar gerekse faaliyet bazlı ortaklıklarla beraber bizimle birliktedirler.

“Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi kompleksimizde bulunuyor”

Kompleks oldukça büyük bir alan içinde bulunuyor. Bu büyük alanda nelere ev sahipliği yapılacak?

Alanın fiziki büyüklüğü 225 bin metrekare. Bir adet ana operasyon binamız mevcut ve bu binada 56 tane atölyemiz var. Kompleksimizde yazılım, kodlama, robotik, teknik atölye, tasarım atölyesi, montaj atölyesi gibi birçok temalardan oluşan atölyelerden oluşmaktadır. 3 adet tematik eğitim ve konferans salonumuz, 500 kişilik yemekhanemiz, 500 kişilik teras alanımız bir de kütüphanemiz mevcuttur kompleksimizde. Yine ana operasyon binamızın bulunduğu mevkide, 4 bin metrekare çocuk trafik eğitim parkuru ve 2 bin metrekare alanda çocukların analitik düşünme yetisini geliştirecek 10 temada dış mekân tematik eğitimimiz mevcut. Arazimiz içerisinde Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi bulunmakla birlikte hem en büyük mekâna sahip hem de her türlü makine ve teçhizatın olduğu bir kompleks olma özelliğine sahip burası. Merkez içinde toplamda iç mekân olacak şekilde 150 yatak kapasiteli misafirhanemiz ve genç evlerimiz bulunmakta. Bu evlerde televizyon yok, özellikle yok; çünkü gençler odada vakit geçirsin istemiyoruz, tamamen düşünme ve üretimle vakitlerini doldursunlar istiyoruz. Bina içinde sadece ortak oturma alanı var. Ayrıca tüm tesiste 12 adet 360 derece dönen mobesse kamera var; kompleksimizde kör nokta yok. Alanımızda 100 kişilik de çadır kamp alanımız bulunmaktadır. Sezona göre 4 ay çadırda konaklama ile beraber 356 kişilik konaklamamız mevcut. Bu sayı kış aylarında 256 kişilik bir sayıya düşebiliyor.

Koordinatör Hakan Karabulut, bir yandan merkezi gezdirirken bir yandan bilgiler vermeye devam ediyor. Elazığ’ın böylesi büyük bir sahada genç beyinler için oluşturduğu gençlik merkezi oldukça ses getirecek projelere imza atacak imkânlara da sahip. Hakan Bey, sahayı gezdirirken bir yandan da işlerini yürütmeye devam ediyor. Sohbet esnasında hem işçileri kontrol ediyor, hem iş akışını devam ettiriyor hem de kendisi toprağa emek vererek;  Orman İl Müdürlüğünden gelen biberiye ve adaçayı fidanlarının ekim işlerine yardım ediyor. Her alanda işler gayet profesyonel bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan ekilmiş güller ve lavantalar için sulama aracı da alanları geziyor. Çok fazla işçi olmamasına rağmen işlerin oldukça nizami bir şekilde devam ettirildiğini de görmek mümkün. Birçok bakanlığın ortaklığında yürütülen projenin fiziki alanı açıkçası görenleri büyülüyor; çünkü gençler adına uluslararası bir duruşa sahip olacak komplekste akla gelen her konuda üretim yapılacak. İşçilerin yanından ayrılan Hakan Karabulut, bizi biberiye ve lavanta alanlarında gezdirmeye devam ediyor.

Bu bitkileri alanlara peyzaj ve görsellik açısından mı ekiyorsunuz?

Bizim üretimlerimizden biri de aromaterapi bitkileri. Hem görsel bir güzellik sağlıyor hem de zamanı gelince hasatları yapılıyor. Ziraat mühendisi olan gençler stajlarını burada yapacaklar. Hem öğrenecek hem üretecekler. Mesela; üretilen bitkilerin yağlarından kendi sabun, şampuan, kolonyalarımızı kendimiz üreteceğiz, bunlar da misafirhane ve genç evlerimizde kullanılacak.

Gençlerin her alanda yaşayarak öğreneceği doğal yaşam alanları titizlikle oluşturulmuş. Tarımdan hayvancılığa, arıcılıktan botaniğe kadar her detay birer oya gibi projenin içine işlenmiş ve hızla inşa ediliyor.

Hakan Bey, gençler bu alanda neler yapacak?

25 bin metrekarelik alanda organik tarım, hayvancılık ve doğa bilimleri adası bulunmaktadır. Bu alanda tesisimizin 365 gün sebzesi, meyvesi; günlük et, süt ve yumurtası üretilecek. Tabii bu üretimler gençler tarafından yapılacak yani burada hem eğitim olacak hem de eğitim kapsamında yapılan faaliyetlerle elde edilen ürünler üretim kapsamındaki ürünler merkezin kendi ürünleri olacak. Bütün ürünler organik olarak üretilecek.

Oldukça büyük bir alanda kurulan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin kaynağı nasıl sağlanıyor?

Buradaki bütün hizmetler kamu kaynakları dışındaki hibe ve fonlarla proje bazlı yürütülecek olup tesisimizdeki bütün atölyeler ücretsiz hizmet verecek. Projelerle merkezimize gelen gençlerin fikirlerinin geliştirilmesinden, prototipinin üretilmesine kadar geçen bütün süreç burada yaşanacak. Gençlerimizin sadece fikir üreterek bize başvurmaları yeterli olacaktır. İpekyolu’na fikirlerle başvuran gençler takımlar halindeyse takım olarak, bireysel başvurular halinde ise takımlar kurularak ekip oluşturulacak ve fikrin geliştirilmesinden bu fikrin prototipinin üretilmesine kadarki bütün süreç ücretsiz olarak buradaki eğitmenlerimiz tarafından verilecek. Gençler, İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nde hem konaklama yapacaklar hem de burada ürünlerini üretebilecekler.

Sosyal ve kültürel faaliyetler için ne tür alanlar kuruldu?

Kültürel faaliyetler için bin kişilik amfi ve festival alanımız mevcut. Okçuluk/atıcılık ve olimpik okçuluk ile paintball parkurumuz da bulunmaktadır. Binicilik alanlarımız da mevcut olduğundan burada biniciler yetiştireceğiz. Biz bu merkezde sporcuların yetişmesini sağlamış olacağız. Ayrıca ormanlık alanda ise doğa bilimleri parkurumuz olduğunu da belirtmek isterim.

İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’ne başvuracak kişilerin yaş sınırı nedir?

Bizim ana hedef kitlemiz 3 grup; 6-13 yaş, 13-18 yaş ve 18-30 yaş grubu olmak üzere 3 grup mevcut. Öğrenci olsun veya olmasın bütün çocuk ve gençlere açık bir tesistir. 30 yaş üstü hizmetimiz yok. Kampüsümüz Türkiye ve yurt dışındaki bütün projelere ev sahipliği yapacak büyük bir proje sahası olacak.

Peki, eğitimlerinizin içerikleri nasıl belirleniyor?

Gençler öncelikle takım çalışması, organizasyon yönetimi, kriz yönetimi gibi süreçlerle tematik eğitim görecekler. Daha sonra atölye çalışmalarına başlayacağız. Önce fikrin geliştirilmesi ile başlıyoruz. Arkadaşları fikir geliştirme atölyesine, ardından Ar-Ge atölyesine alıyoruz, sonra tasarımı yapılması için tasarım atölyesinde devam ediyoruz. Tasarımın ardından yazılım ve kodlama tamamlandıktan sonra teknik atölyede torna, cnc, 3D yazıcıların olduğu atölyelerde cihazın parçaları için üretime geçiyorlar. Daha sonra da üretim prototip üretim atölyesinde, ön prototipi çıkartıyoruz.

Hakan Karabulut, Elazığ’ın kısa sürede çocuk ve gençliğe yönelik bilimsel, sosyal, kültürel,  sportif,  hayvancılık, doğa ve organik tarım gibi birçok alan üzerinde gerek kamu kurumları gerekse  sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan projelerin merkez üssü olacağını ifade ederken gençler için staj imkanlarına da değinerek konuşmasına şöyle devam etti: “Birçok alana hizmet eden kompleks burası. Burada üniversitelerdeki bütün bölümlere yönelik resmi staj imkanı var. Mühendislik bölümünde eğitim görenlerden mimarlığa kadar birçok bölüme staj imkânı olacak. 56 adet atölyemiz var, orada staj yapabilirler. Mesela; çocuk gelişimi eğitimi alanlar için çocuk eğitim alanımız ve çocuk trafik eğitim parkurumuz, turizm ve otelcilik eğitimi gören arkadaşlarımız için misafirhanemiz, gençlik evlerimiz ve yemekhanemiz var. Sosyal bilimlerde eğitim alanlar için kütüphanemiz, ziraatçılar için organik tarım alanı, veterinerlik eğitimi alanlar için hayvancılık alanımızda eğitim ve öğrenme süreci gerçekleşecektir. 2 adet seramız mevcut. Orada ziraatçı gençler staj yaparken hem ara eleman ihtiyacımız giderilmiş olacak hem de arkadaşlarımız resmi bir stajla uygulamalı eğitim almış olacak, aynı zamanda buranın yaz-kış sebzesi ve meyvesi üretilmiş olacak.”

Cumhurbaşkanlığı himayesinde kurulan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi’nin 225 bin metrekarelik alanının 25 bin metrekaresi yapı alanı olarak kullanılırken 200 bin metrekarelik alan ise yeşillendiriliyor. Bu süreçte toplamda 4 bin 827 adet 40 çeşit büyük saksılı ağaç dikimi de gerçekleştirilmiş durumda. 38 günde Elazığ Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Konya Büyükşehir Belediyesinden hediye gelen 13 tır ağacın dikimini de tamamlamışlar. Kompleks gezilirken yamaç kısımlardaki ağaçların nizami bir şekilde dikilmiş olması dikkat çekiyor. Hakan Bey, arazi itibariyle alanın bu engebeli kısımlarındaki ağaçların her birinin özenli bir şekilde elle dikildiği bilgisini de verdi. Çeşit çeşit meyve ağaçlarının dikildiği ağaçlardan elde edilen ürünler merkezin meyve, reçel ve meyve suyu gibi ihtiyacını da karşılayacak.

Bu merkez, gençler için nasıl bir istihdam alanı oluşturacak?

Burada 10 birimimiz var ve bu 10 birimin de koordinatörleri olacak. Türkiye’den ve yurt dışından gelen gençlere staj ve istihdam olanağı sağlayacağız.

Kompleks gezisinin son kısmında ise merkezin serasına uğradık. Buradaki proje Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenirken, İl Özel İdaresi yürütücülüğü ve İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Vakfı, Tarım İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor. Toplamda 2 milyon fidenin üretimi gerçekleştirilmiş. Elazığ’da 10 ilçe dâhil olmak üzere 20 bin eve yerli tohumdan üretilen fideler gönderiliyor. Serada domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzeler yerli tohumdan üretilerek fideler Elazığ halkına ulaştırılıyor. Ziyaretimiz esnasında ise birçok vatandaş İpekyolu’na gelerek bahçeleri için fidelerini temin ettiler. Koordinatör Hakan Karabulut ise vatandaşa hem fide temininde yardım ediyor hem de İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi hakkında detaylı bilgiler veriyor.