Korku filmi izlediğinizde zayıfladığınızı biliyor muydunuz?

0
303

Haber ve fotoğraf: Handan Uz

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, korku filmi izlemek kilo verdiriyor. Bu durumu Diyetiysen Elif Kayabaşı’na Fırat Haber için sorduk.

Araştırmalara göre; her film aynı kalori yakımını sağlamıyor. Kimi filmin her sahnesinde korku yer alıyor ancak daha az korku yaşatıyor. Kimi ise ani olarak korkuyu doruklarda yaşatıyor ve daha fazla kalori yakımına sebep oluyor.  Araştırmalara göre 90 dakikalık bir korku filmi, yarım saatlik bir yürüyüşle eş değer kalori yakımı sağlıyor.

Diyetisyen Elif Kayabaşı konuyla ilgili şunları ifade etti:

Korku filmleri vücudumuzdaki çeşitli hormonları aktive eder. Özellikle bunların arasında stres hormonu da dediğimiz adrenalin hormonunu tetikler. Adrenalin ise etkisini, nabzın atışı, kanın akışının hızlanması, karaciğerdeki glikojenin yıkılması ve bu sayede de hızlı bir şekilde enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Böylece metabolizma hızlanır ve kalori yakmak için zemin hazırlanmış olur.

Bu sebeplerden ani yaşanan korkular, adrenalin hormonumuzu aniden yükselttiği için düşük seviyede yaşanan korkulara göre daha fazla kalori yakımı sağlayabilir. Tabii ki kilo vermek için bu yöntemlere başvurmak yerine sağlıklı beslenmeyi hayatımıza katarsak eğer, çok rahat ve sağlıklı bir şekilde kilo verebiliriz.”