Prof. Dr. Mehmet Yalnız: “Her beş kişiden birinde reflü var”

0
174

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yalnız, reflü hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Yalnız, halk arasında reflü olarak bilinen hastalığın çok net olarak bilinmediğini, artık günümüzde her beş kişiden birinde reflü hastalığının mevcut olduğunu, bunun sebebinin de yenilen gıdalar, kilo, yaşlandıkça kullanılan ilaçlar olduğunu belirtti.

Hastaların tedavi olmak için bir gastroenteroloğa başvurması gerektiğini aksi takdirde hastalığın ilerleme gösterebileceğini ve hayat kalitesini bozacağını ve uyku bozukluğu yapabileceğini dile getirdi. Reflünün önemli bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalnız, reflünün ağızda ekşi, acı tat vermesi şeklinde ortaya çıktığını ve bu iki şikâyetin olmasının tanı için yeterli olduğunu söyledi.

İstemsiz belirgin bir kilo kaybının olması, kanama, yutma güçlüğü gibi üç ana belirtinin önemli olduğunu ve bu belirtileri gösteren hastalara ek tetkik için endoskopi yapılması gerektiğini, endoskopinin hastalığın ilerlemiş olup olmadığını tespit edebilmek için yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Yalnız, eğer kötü bir hastalıktan şüpheleniliyorsa erken teşhis için endoskopi yaptırmanın önemli olduğunu vurguladı.

 “Az az sık sık yemek, bütün hastalıklar için dünyada en geçerli diyet şeklidir”

Prof. Dr. Yalnız, az az sık sık yemenin bütün hastalıklar için dünyada en geçerli diyet şekli olduğunu da söyledi. Yağlı yiyeceklerin mide boşaltımını geciktirdiği için bu tür yiyeceklerden kaçınılması, alkol ve sigaranın reflüyü arttırdığı için bunlardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Yalnız, en az iki üç saat boş mide ile uzanılması gerektiğini, kilo vermenin reflünün önemli tedavi yöntemlerinden biri olduğunu, gazlı, asitli içeceklerin ve portakal, domates gibi yiyeceklerden özellikle reflü hastalarının uzak durması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Yalnız, yatağın ayak kısmından kırk beş derecelik bir açı şeklinde yükseltme yapılmasının önemli bir tedbir olduğunu, ilaç tedavisinde üç tane temel ilaç tedavisi yapıldığını, şurup şeklinde olan ilaç tedavisinin hafif reflüde etkili olduğunu, mide koruyucu ilaçlar ve çok seçilmiş hastalarda genel cerrahi bölümü tarafından kapalı reflü ameliyatlarını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Fırat Üniversitesi Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü