Sosyal medya kaynaklı bir hastalık: Gelişmeleri kaçırma korkusu

0
365

Haber ve Fotoğraf: Handan Uz

Son yıllarda, sosyal medya kullanımının ve kripto para piyasasının yükselişiyle kullanıcılarda gelişmeleri kaçırma korkusu başladı. Psikolojide “Fear of Missing Out (FOMO)” olarak bilinen bu durumu Fırat Haber okurları için Psikolog Beril Erkan’a danıştık.

FOMO, kişilerin gelişmeleri kaçırma korkusudur. Kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiler ve kişi eksiklik duygusu sebebiyle sıkıntı duyar. Kıskançlık ve mutsuzluk duygusu hisseder.

FOMO belirtileri nelerdir?

Bu korkunun kişilerin hayatını ciddi yönde etkilediğini belirten Psikolog Beril Erkan şu ifadeleri kullandı:

“FOMO’nun belirtileri kişilerin artan şekilde sosyal medya takibine önem vermeleri ve bu takibin önlenemez bir hal almasıdır. Kişilerin sosyal medyayı takip etmedikleri her an çok önemli gelişmeler kaçırdıkları kaygısına kapılmaları ve bu kaygının da kişilerin sosyal medya takibi davranışını kısır bir döngü şeklinde devam ettirmeleridir.

Birkaç haftalık dönem içerisinde bireylerin artan şekilde telefon ve ilintili olarak sosyal medya takibi yaşamaları bu bağımlılık türüne işaret etmektedir. Kimi zaman bireyler telefon için ayrılmış bir vakit oluşturmak yerine diğer özel vakitlerde, örneğin; yemek yemek, ders çalışmak, yürüyüş yapmak gibi vakitlerde de sosyal medya takibini yapmalarına neden olmaktadır.

Kişilerin yoğun olarak hissettikleri duygu kaygı olmakla birlikte, sosyal medyada başkalarının hayatlarını sıkı takipte kalındıkça herkesin çok iyi hayatlar yaşadığı, sorunlar ile yüzleşmediği ve aksine tüm bu olumsuzluklarla bireyin sadece kendisinin yüzleştiği hissi yaşanmaktadır.”

FOMO ile nasıl başa çıkılır? 

Psikolog Erkan FOMO ile başa çıkmanın yolunun sosyal medya kullanımını sınırlı tutmak olduğunu belirtti. Bu hastalığın tedavi süreci hakkında da bilgi verdi:

Bireyselleşme sürecini destekleyen özgüven geliştirici bir uzman desteğinin alınması gerekir. Kişilerin varsa art alanda yatan depresyon, kaygı, takıntılar gibi rahatsızlıklarının da ele alınması gerekmektedir. Tıpkı diğer davranışsal bağımlılıklarda olduğu gibi uzman kontrolü ve desteğinde bireyin davranışsal aktivasyon planı oluşturulmalıdır. Psikiyatrik ve psikolojik desteğin bir arada sunulması en önemli noktadır. Pek çok ruhsal sorun gibi FOMO’da da bireylerin bağımlılık seviyesi göz önünde bulundurularak bir tedavi planı ve süresi saptanabilir. Fakat tedaviye başlamamak ya da geciktirmek sürecin uzamasına ve zorlaşmasına neden olmaktadır.”

Kripto para takibi FOMO rahatsızlığını tetikledi mi? 

Kripto para takibinin bu hastalığı nasıl etkilediği ile ilgili sorumuza Psikolog Erkan, “Bitcoin’in doğrudan bu süreci etkilediğini destekleyen herhangi bir araştırma bulunmamakla birlikte kişisel kanaatim bireylerin ağlarda bulunma ve vakit geçirme sürelerinin artışına etki ettiği yönündedir. Bu artış da dolaylı olarak FOMO’yu tetikler bir nitelik taşıyabilir. Yeni nesil bir bağımlılık türü olduğu için daha detaylı inceleme ve araştırmalar bizlere daha net sonuçlar gösterecektir” yanıtını verdi.