TÜBİTAK Bilim Genç‘te Ayşenur Okatan tarafından yayımlanan yazıya göre, Dişsiz balinalar alt takımında yer alan oluklu balinalar Arktik, Hint, Pasifik ve Atlantik okyanuslarında yaşar. Türkiye’de ise Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarında görülürler. Bu balinalar aynı zamanda Fin balinası, uzun balina ve çatal kuyruklu balina olarak da bilinir.
Nerelerde yaşarlar?
Genellikle bulundukları okyanusun derinliği 200-250 m’yi aşmayan sığ ve kıyı kesimlerinde yaşarlar.
Nasıl tanıyabiliriz?
Mavi balinadan sonra en büyük ikinci memelidir. Kafaları “V” şeklinde olup vücutları uzun ve incedir. Kütleleri 75.000 kg’a, uzunlukları ise 24 m’ye kadar ulaşabilir.
Vücutlarının yan kısımları ve sırtları kahverengimsi gri renktedir. Alt kısımları ise beyazdır.
Diğer balinalardan farklı olarak çenelerinin sağ tarafı beyaz, sol tarafı ise koyu renktedir.
Ne ile beslenirler?
Suyu filtreleyerek planktonları yerler. Sürü oluşturan küçük balıklar, mürekkep balığı ve kalamar da besinleri arasında yer alır.
Ömürleri ne kadardır?
Ortalama 75 yıl yaşarlar. Fakat bazı kayıtlara göre 100 yıldan fazla yaşayan bireyleri de var.
Yaşam şekilleri nasıldır?
Bazı popülasyonları göçebedir. Bahar ve yaz aylarında beslenmek için daha soğuk sulara göç ederler. Sonbaharda ise ılıman veya tropik iklime sahip okyanuslara geri dönerler. Diğer popülasyonları ise tüm yıl boyunca Akdeniz veya Kaliforniya Körfezi’nde bulunur.
Balıkların aşırı avlanması sonucu besin kıtlığı, su altı gürültü kirliliği ve balıkçı ağlarına takılma gibi sebeplerden dolayı sayıları gittikçe azalan oluklu balinalar, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Duyarlı” kategorisinde yer alıyor.
Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç