Dr. Akbulut: “Akciğer kanserinin sebebi sigara”

0
219

Haber: Aylin Solmaz

Günümüzde sigara kullanımı her geçen gün artış gösteriyor ve kullanım oranı da küçük yaşlara kadar indi. Fırat Haber ekibi olarak sigaranın zararlarını Elazığ Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Halide Akbulut’a sorduk.

Sigara kullanımının 8 yaşına kadar düştüğünü ifade eden Dr. Akbulut, “Günümüzde sigara kullanım yaşı maalesef 8 yaşına kadar düşmüş durumda. Bunun en büyük sebebi, sigara üreticilerinin hedeflerinin kadınlar ve çocuklar olması. Çocuk yaşta başlayan bireyler daha çok sigara içiyor ve uzun süreli bağımlı hale geliyor. Bunun dışında arkadaşlardan ya da büyüklerden özenme durumuyla da çok sık karşılaşıyoruz.’’ dedi.  

“Sigarının içinde 4 binden fazla zararlı madde var”

Sigaranın sağlık açısından zararlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Akbulut, “Sigarının içinde 4 binden fazla zararlı madde var. Bunun yaklaşık bin 600 kadarı kanserojen. Bilinen akciğer kanserlerinin yüzde 90 sebebi sigara. Ayrıca birçok kanserin meydana gelmesinde de rol oynuyor. Gırtlak, mide, yemek borusu gibi… Koah, kalp krizi ise neden olduğu diğer hastalıklar. Ayrıca cilt sağlığının bozulması, ağız kokusu, felç inme riski, diş çürükleri, diyabetin kötüleşmesi, buerger hastalığı (uzuvların kaybıyla seyreden bir hastalık), kısırlık gibi hastalıklara neden olmakta.” ifadelerini kullandı.

“Sigara bırakmada irade göstermek en önemli unsur”

Sigara bırakma konusunda irade göstermenin en önemli unsur olduğuna dikkat çeken Dr. Akbulut, “Öncelikle kararlı olmak ve irade göstermek bu süreçte en önemli unsur. Hedef belirlemek gerekir; bir bırakma tarihi belirlenmeli, farkındalık oluşturulmalı. Ortam düzenlenmeli; her gün sigara içilen ortamdaki eşyaların yerleri değiştirilmeli, sigarayı hatırlatacak eşyalar kaldırılmalı eşlik eden alışkanlıklar azaltılmalı. Ancak bireysel çabalar yetersiz ise Alo 171 sigara bırakma danışmalığından ya da YEDAM’dan (115) destek alınabilir. Medikal tedavi almak amacıyla da il halk sağlığına bağlı sigara bırakma polikliniklerinden destek almaları da mümkündür.’’ şeklinde konuştu.