Türkiye’de sürdürülebilir ulaşım: Elektrikli otobüsler

0
300

Haber: Emre Alperen Borazan

İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı hareket eden devletler, enerji maliyetleri ve egzoz emisyonları gibi çeşitli faktörler nedeniyle, elektrikli sivil araç ve otobüslerin, dizel motorlu araçlara alternatif olabileceğini düşünüyorlar.

Elektrikli otobüslerin sıfır salınımının çevreye olumlu etkisi, yakıt masrafı yerine sürdürülebilir elektrik enerjisi ile çalışması ve bakım maliyetlerinin daha düşük olması belediyelere ve ülkeye büyük avantaj sağlıyor. İlk yatırım maliyeti, dizel motorlu otobüslere göre yüksek olmakla birlikte, hareketli ve mekanik parça sayısının neredeyse hiç olmaması bu araçların bakım onarım maliyetlerinin çok düşük olmasını sağlıyor.

Türkiye’de ilk kez Elazığ’da kullanıldı

18 metre uzunluğunda, 150 kişilik kapasiteye sahip olan elektrikli körüklü otobüs, ilk olarak Elazığ Belediyesi tarafından halkın kullanımına sunuldu. “Elbüs” olarak adlandırılan elektrikli otobüsler, şehrin farklı noktalarında hizmet veriyor. Elazığ Doğukent bölgesinde konumlandırılan “Elbüs” garajı, 15 adet otobüs için tasarlandı. Alanda otobüslerin şarj dolumu gerçekleştirilirken, aynı zamanda bakım ve onarımları da yapılıyor.

Türkiye’de elektrikli otobüs kullanımı dünyaya göre henüz beklenen seviyelere ulaşabilmiş durumda değil; fakat son yıllarda yerel yönetimler tarafından elektrikli otobüslerin kullanımı ivme kazandı.

Elektrikli ulaşım araçlarının sürdürülebilir ulaşımın önemli parçası olması, İstanbul’da metro projelerine ağırlık verilmesi, İzmir, Malatya, Hatay, Elazığ ve Şanlıurfa gibi belediyelerde elektrikli ulaşım sistemlerine geçişin hızlandırılmasına destek verilmesi, ülke genelinde olumlu etkiler yaratıyor.

Yürüme ve bisiklet gibi aktif olarak kullanılan ulaşım alternatiflerinin de sürdürülebilir ulaşımın bir parçası olduğu unutulmamalı. Özellikle büyük şehirler olmak üzere, ulaşım sorunlarının tek çözümü sürdürülebilir ulaşım sistemleridir. Sürdürülebilir ulaşım sistemleri olan elektrikli ulaşım araçlarının dünya genelinde yaygınlaşması ile kısa bir süre içerisinde, otomobillerden, bisikletlere kadar bütün ulaşım sistemlerinin de kademeli olarak elektrikli olması bekleniyor. Hatta elektrikli bisiklet projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. “İSBİKE” isimli proje ile bir elektrikli bisiklet kiralayıp, İstanbul’un güzelliği eşliğinde dolaşabilir, ulaşmanız gereken yere bisiklet yollarını kullanarak ulaşabilirsiniz.