Kadının sermayesi emeğidir

0
536

Haber: Sema Ayrılmış/Aynur Culfa
Fotoğraf: Sema Ayrılmış

Güçlü kadınlar vardır: her işlerini kendileri halletmeye çalışan ve böyle yetiştirilen… Onlar çalışarak, emek vererek maddi güçlerini kendileri kazanmak isterler; herhangi birine mecbur kalmadan hayatlarını devam ettirerek, emek vererek, alın teri dökerek, yavaş yavaş da olsa adımları daima ilerlemeye devam eder.

 

Yufka yapan kadınların işletmesi

Günümüzde kadınların hayatının sadece ev ile sınırlı olmadığını, görevlerinin sadece annelik ya da eşlik olmadığını, bunun yanında istedikleri tüm işlerde çalışabileceklerini ve ailelerine katkı sağlayabileceğini görmekle birlikte kendi maddi gücünü kazanan kadınların hayata dair daha güçlü bir duruş sergilediklerini görüyoruz. Bir kadın, kimseye muhtaç olmadan kendi hayatını idame ettirecek gücü kendi içinde bulmaktadır her an; kimi zaman cephede ülkesi için savaşır, kimi zaman hastanede hastalarının başında hemşiredir. Otobüs şoförü de görüyoruz artık, kıtalar arası uçan bir pilot da. İş hayatının her yerinde, emeğe kadın eli değmesi gurur kaynağı oluyor kadınlara.

Elazığ’da yolumuz yufka satışı yapan kadınların işletmesine çıktı bu kez. Yufka ve yöresel sac ekmeği satışı yapıyorlar.

Banu Aksan. Elazığlı,  bu işi 8 aydır yaptığını belirtiyor. “Neden bu işi yaptığına” dair sorumuzu ise ; “Vakit geçiriyorum. Başlarda zevk için yapmaya başladım ama aileme katkı sağladığımı görünce devam ettim” diyerek yanıtlıyor.

Banu Hanım, işini severek yaptığını belirtirken; “Güzel ürünler çıkarmak hoşuma gidiyor ve ürünlerimize olan ilgi arttıkça bizim de işimize olan ilgimiz artıyor” diyor.

Banu Hanım, kadınların iş ve evlilik ayrımı ile ilgili sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Kadınlar evlendikten sonra kesinlikle çalışmalılar. Kadınların kendilerine ait bir gelirleri olmalı ve hiçbir zaman erkeğe bağımlı olmamalılar, çünkü onlardan para istemek bize zor gelir. Başka yönlerden bakacak olursak, aileye katkı sağlamak ve yardımcı olmak güzel bir şey.” Banı Hanım, çalışan kadının özgürlüğüne de değinerek; “Çalışınca daha çok söz hakkına sahip olurlar ve kazandıkları paraları istedikleri gibi harcayabilirler” şeklinde konuşuyor.

Kadının ekonomiye katkısı

Peki, Banu Hanım çalışırken çocuklarınız olumsuz etkilendi mi?

Benim çalışmam çocuklarımı olumsuz etkilemiyor, aksine çalışmamı onlar istediler ve bu konuda bana destek oldular, fakat tüm gün çalıştığım için onlarla eskisi kadar zaman geçiremiyorum.

Bir diğer emekçi isim 55 yaşındaki Fethiye Açar. Elazığlı Açar, bu işi 15 yıldır yaptığını belirtiyor.

Fethiye Hanım, bu işi neden yapıyorsunuz?

Çalışmamız lazım, çünkü ekmek yapmazsak halk aç kalır; bu yüzden ayrıca çocuklarıma bakmak ve para kazanmak için yapıyorum.

İşinizi isteyerek ve severek mi yapıyorsunuz?

İşimi severek yapıyorum. Kepekli ekmek yapıyoruz ve yaptığımız ekmekler temiz, iyi ve sağlıklı olduğu için halk daha fazla tercih ediyor.

Sizce kadınlar evlendikten sonra çalışmalı mıdır?

Kadınlar çalışmalıdır, çünkü eşlerine destek olmalı ve kendi ayaklarının üstünde durmalılar. Çalışan ve çalışmayan kadın hiçbir zaman eşit olamaz; çünkü çalışan kadın kazandığı parayla eşine destek olur. Aynı zamanda kendi parasını kazandığı için eşine muhtaç olmaz.

Ailenin ekonomik ihtiyaçlarını giderme yükümlülüğü sadece erkeklerde mi olmalıdır?

Hayır. Kadınlar da evin ekonomisine katkı sağlamalı ve kadın erkek eşit olmalı.

Çalışma hayatınız çocuklarınızı nasıl etkiliyor?

Haftanın beş günü çalışıyorum, kalan iki günümü de onlara ayırıyorum. Elimden geldiğince onları ihmal etmemeye çalışıyorum.