Mardin’in asırlık badem şekeri

0
1145

Haber ve Fotoğraf: Gülcan Demir

Mardin yöresine ait tamamen doğal olan bademlerden üretilen badem şekeri, Türkiye’nin bir çok bölgesinde rağbet görüyor.

Mardin’de elli yıldır geleneksel yöntemlerle badem şekeri üreten Şahin Biltekin, baba mesleğini icra ettiğini dile getirdi. Biltekin badem şekeri ile ilgili şunları söyledi:

Leblebiciliği elli yıldır yapıyorum. Leblebi dışında badem şekeri de üretiyoruz. Mazıdağı ve Çınar’dan yıllardır nohut alıp leblebi üretiyoruz. Bu işi kendimiz yapıyoruz. Kesinlikle doğal olmayan bir şeyi de leblebilerimize katmıyoruz. Bunları temmuz ve ağustos sıcağında bırakabilirsiniz. Doğal olduğu için erime bozulma olmaz. Aynı zamanda badem şekeri imalatçısıyız. Mardin’in en eski ustalarından biriyiz. Zaten diğerleri bizim yanımızda yetişen akrabalarımız. Elli yıldır kardeşlerimle beraber bu işle uğraşıyoruz. Nasıl Malatya’da kayısı meşhur ise Mardin’de de badem meşhurdur. Mardin’de en çok yetişen ağaçlardan biri badem ağaçlarıdır. Bu yüzden Mardin bölgesinde badem şekeri meşhurdur. Dört çeşit badem şekeri üretiyoruz. Bunlar: tarçınlı, damla sakızlı, sade ve mavi.”

En çok mavi renkli badem şekerine talep olduğunu belirten Biltekin, mavi rengini Lahor ağacının kökünden elde ettiklerini belirtti: “Zamanla renginin açılmasından dolayı yöre halkı tarafından ‘hayalet badem’ olarak adlandırılan mavi renkli badem şekeri çok satıyor. Hayalet denmesinin bir diğer sebebi de az şekerli olması. Son yıllarda artan şeker hastaları bu şekeri daha çok tercih ediyor. Şu an ehil olmayan satıcılar badem şekerine gıda boyası katıyor. Kesinlikle buna dikkat ediyoruz. Her gün taze bir şekilde üretip satışa sunuyoruz.”