Türkiye’nin sulak alanları: Nemrut Krater Gölü

0
754
Nemrut Krater Gölü; Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer alıyor. Dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölüdür. 
TÜBİTAK Bilim Genç’te yayımlanan yazıya göre, Nemrut Krater Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve sönmüş bir yanardağ olan Nemrut Dağı’nın tepesindeki kalderada yer alıyor. Kaldera, volkanik patlama sonucu açığa çıkan lavların toprağı çökertmesiyle oluşan volkanik bir yapıdır.
Nemrut Kalderası’nın en soğuk ve en sıcak olduğu zamanlar sırasıyla -5,9 °C ile ocak, 18,5 °C ile temmuz aylarıdır. Gölün suları, yağmur suları ve sıcak su kaynaklarıyla beslendiği için tatlıdır. Ayrıca gölün sıcak su kaynaklarıyla beslenmesi alt kısmının yüzeyine göre daha sıcak olmasını sağlar. Bu da gölün kış aylarında donmasını engeller.
Serin ve nemli bir iklime sahip olan gölde kekik, mavi koyun yumağı, şalba, Tire lalesi ve tarla üçgülü gibi bitkiler yetişiyor.
Bitki çeşitliliği bakımından hayli zengin olan göl aynı zamanda farklı hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu hayvanlar arasında kızıl akbaba, kadife ördek, kaya kartalı, arı kuşu, doğu martısı, küçük alamecek, yabani tavşan, tilki ve boz ayı yer alıyor.
Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç